crucea verde

crucea verde

joi, 6 octombrie 2016

Cancerul... dar nu numai



       De câte ori nu auzim în jurul nostru, vorbindu-se despre moartea cuiva bolnav de cancer si spunându-se: “… a murit de cancer hepatic, a murit de cancer pulmonar, a murit de cancer mamar s.a.m.d. “ Aceasta este ceea ce ajunge la urechile noastre, ale fiecaruia, însa foarte putini sunt cei care stiu că în marea majoritate a cazurilor,  cauza reală, directă, a deceselor în rândul bolnavilor de cancer, este reprezentată nu de  cancerul  în sine ci de efectele devastatoare ale tratamentelor derulate: blocaj renal, infarct miocardic, stop cardiorespirator, accident vascular cerebral, complicații infecțioase . Nu mai puțin periculoase, și asupra carora bolnavii nu sunt informați, sunt sindroamele paraneoplazice care pot reprezenta un pericol mai mare pentru viață decât cancerul în sine si trebuie abordate cu cea mai mare seriozitate atât de către bolnavul in cauză cât si de către medicul curant. Multe substanțe chimioterapice și  metode radioterapice au efecte toxice asupra celulelor normale din măduva osoasă, mucoase și piele. Nu întâmplător după astfel de tratamente  apar leucemii,  metastaze, distrugerea sănătății intestinelor , neuropatii etc. Riscul recurenței si a metastazelor este foarte ridicat, recidiva tumorii semnificând rata înaltă a eșecurilor, rată care este de peste 80%.
    “ Regimurile de chimioterapie si radioterapie mai agresive – și în special cele care combină cele două modalități de tratament – au fost asociate cu rate crescute de leucemii si tumori solide secundare. “ prof. dr. oncolog Hope S. Rugo
     Câți bolnavi au fost informați despre aceste lucruri? Câtor bolnavi li s-a spus că după doi-trei ani de zile de la chimio-radio-terapie, dacă trec cu bine peste, apar cancerele secundare, metastazele. 
     Toate aceste aspecte trebuie cunoscute de catre bolnavii de cancer, intrucat radio-chimio-terapia si sindroamele paraneoplazice, prin efectele lor, pot ucide mai repede decât cancerul. Cunoașterea acestor aspecte va permite celor bolnavi de cancer să își ia din timp masurile de siguranță si de instituire a tratamentelor corespunzatoare, cu rolul de a minimiza efectele devastatoare ale radio-chimio-terapiei si de a preîntâmpina efectele nefaste ale sindroamelor paraneoplazice, sau mai mult, de a opta pentru alte metode de tratament, eficiente și fără riscuri.