crucea verde

crucea verde

marți, 20 iunie 2017

Ordinea din farfurie...

                                              " O persoana se va face bine,
                                                atunci cand se va fi saturat sa fie bolnava."

                                                                                                              Lao Tse

Intr-o lume, cu multe dezechilibre, care face parte dintr-un univers perfect echilibrat, se intreaba multi, de ce oare nu se vindeca? Raspunsul nu este complicat. Este chiar simplu: Nu vor sau nu li se permite. Nu poti astepta sa te vindeci pastrand acelasi drum, aceleasi obiceiuri, care te-au adus la starea de boala. Nu poti astepta sa te vindeci, rezumand totul la un pumn de pastile si fara ca tu sa faci vreo schimbare. In calea vindecarii asteptate exista un zid, bariere, de care acestia fie nu pot trece, fie nu vor sa treaca. Acest zid in calea vindecarii are cateva componente principale:
                  - dezinformarea
                  - convingerile si ideeile preconcepute
                  - nu se gasesc banii necesari
                  - nu exista incredere
                  - nu exista perseverenta
   De cele mai multe ori, pe oameni ii despart de starea de sanatate sau vindecare, sume mici de bani si cateva luni de dieta si tratament. Pare simplu, nu? Prea simplu.Tot ceea ce cunoastem este simplu iar ceea ce nu cunoastem este complicat. In acest echilibru universal, din care noi facem parte, exista compensare pentru fiecare afectiune. Sunt legi ale universului, principii ale biofizicii si biochimiei, care, oricat de mult ar vrea unii, nu se modifica. Aceste legi si principii, stau la baza vindecarii si starii de sanatate si ca orice lucru maret, sunt simple, exista, sunt reale, fac parte din univers, sunt acolo, nu le inventeaza nimeni, trebuie doar acceptate si folosite. Toate acestea, puse, aranjate, sub forma unui anumit puzzle, ofera raspunsul potrivit in cazul multor afectiuni despre care pana nu demult se credea a fi incurabile. Starea de sanatate si vindecarea, nu sunt direct proportionale cu sumele de bani sau orgolii, asa cum cred unii, ci cu calitatea si nivelul informatiilor pe care le detine fiecare asupra notiunii de sanatate si tratament si care, in final, vor face diferenta.  
   Cum se ridica acest zid!? Iata:         
   Un exemplu foarte bun de dezinformare este diabetul zaharat tip II, o afectiune atat de simplu de tratat, de vindecat, si care totusi face victime pe banda rulanta. Care este cauza, ce se intampla, ce este gresit?! Acesti bolnavi sunt informati gresit asupra acestei afectiuni ( cauze si tratament ) si inca din prima zi in care sunt diagnosticati, accepta informatia primita si pleaca acasa cu aceasta informatie eronata pe baza careia se vor construi viitoarele tratamente si implicit dieta si care vor conduce, fara cea mai mica indoiala, asa cum vedem in jurul nostru si cum am mai spus in alte randuri, spre temuta matrita diabetica, cu membre amputate, cu pierderea vederii, cu afectiuni cardiovasculare, nefropatii etc. In realitate, toate aceste complicatii pot fi evitate, pe acesti bolnavi despartindu-i de starea de sanatate o schema simpla de tratament adecvat  si cateva luni de zile de dieta care sa faca ordine in farfurie.
   O alta situatie critica este aceea in care convingerile nesanatoase ale unora se rasfrang peste propriul interes, periclitand atat sanatatea lor cat si a altora care depind de ei. Un exemplu concludent este dat de cazul unui copil cu autism, care la varsta la care trebuia sa inceapa clasa I nu vorbea si nu se putea comunica cu el decat minimal, in ciuda terapiilor si tratamentelor derulate de-a lungul anilor, prin toate colturile tarii. Le-am explicat parintilor ca pana acum totul a fost lasat in seama specialistilor si ca de acum inainte trebuie sa se implice si ca totul va depinde de ei. Dupa trei luni de dieta si tratament, si-au auzit copilul pentru prima data rostind cuvinte inteligibile si spunand pentru prima data cuvantul mama. Nu la mult timp, unul dintre parintii copilului, m-a anuntat ca renunta la dieta si tratament, intrucat ei sunt convinsi ca acesta a inceput sa vorbeasca nu datorita protocolului terapeutic ( ordinea din farfurie + tratament ) ci datorita slujbelor platite la biserica in aceeasi perioada de timp, pelerinajele pe la manastiri nelipsind nici in anii anteriori. Aici este vorba despre un abandon prematur cauzat de discordante cognitive, de convingeri improprii. Mai mult decat atat, unora le vine greu sa faca efortul de a gati pentru copil, aparte de restul familiei, sau altii considera ca ei stiu mai bine ce trebuie sa manance copilul lor si il trec pe acesta pe dieta care convine propriilor lor convingeri. Aici este vorba despre indolenta la unii si supraapreciere cognitiva la ceilalti. Alti parinti nu gasesc banii pentru tratament, asa de repede cum ii gasesc pentru telefoane de ultima generatie, cu mult mai scumpe decat tratamentul.  Acestea sunt exemple cum acestor copii, chiar daca le surade sansa, aceasta le este spulberata chiar de catre proprii parinti.
   Alt obstacol in calea vindecarii, este lipsa de incredere. Sunt unii care, chiar cunoscand persoane care s-au vindecat de cancer, spre exemplu, sau alte afectiuni grave, facand ordine in farfurie, raman totusi foarte circumspecti si aleg sa stea in expectativa, pana cand boala si tratamentele nepotrivite ii ruineaza si sansele de vindecare devin aproape inexistente.
   Lucrurile stau asemanator si in cazul altor afectiuni precum scleroza multipla sau alte afectiuni autoimune, boala Crohn, RCUH etc., cand dezinformarea, convingerile si prejudecatile il determina pe cel afectat sa se limiteze la medicamente, sa nu faca nicio schimbare in viata sa si in farfurie, facand astfel imposibila vindecarea.
   Toate acestea sunt obstacole in calea vindecarii, ridicate de bolnavul insusi, de familia acestuia sau de specialisti incompleti. Toate aceste obstacole, personalizate, reprezinta un zid, bine construit, de netrecut. Acesta este zidul in calea vindecarii.      
   Vindeca-ti mintea, scapa de capricii si orgolii, inlatura barierele, depaseste-ti limitele, fa ordine in farfurie si  poti sa te vindeci!

       Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu