crucea verde

crucea verde

luni, 29 ianuarie 2018

Ne tratăm, precum ne nutrim...



                                            Bilogia ne invata cat de perfect este corpul uman,
                                            medicina, cat de imperfect este.


          De-a lungul timpului s-a demonstrat că nutriția are valentele necesare tratarii si vindecarii bolilor și că este cel de-al treilea element vital dupa aer si apa. Umanitatea a evoluat si, in prezent, domeniul plantelor medicinale detine laboratoare de cercetare cu unele dintre cele mai inalte si sofisticate tehnologii din lume. Totusi, stiinta a avut nevoie de decenii, chiar secole, pentru a prelua ceea ce era evident si de maxima eficienta in medicina naturistă, in cazul nutritiei durand chiar mai mult. Fiindca acum omenirea detine cunostinte largi despre cum functioneaza celulele umane, dar si celulele din plante, este mai simplu de inteles de ce nutritia aste atat de importanta pentru a mentine starea de sanatate si mai ales cum pot fi utilizate aceste cunostinte in tratarea diferitelor boli.
         Foarte multi medici cand sunt intrebati de catre pacienti daca ar fi bine sa urmeze si o terapie nutritionala sau un tratament naturist, zambesc ironic. Nu va asteptati  ca toti medicii sa inteleaga profunzimea stiintifica a efectului nutritiei asupra bolilor, intrucat nu toți au pregatire in acest sens. Pentru acest lucru este nevoie de cunostinte in domeniul biofizicii, biochimiei nutritionale si medicinei cuantice, de corelare a acestora si nu in ultimul rand de o abordare holistica. Cunoasterea universului uman a inregistrat o evolutie insemnata in ultimul timp, datorita medicinei cuantice care a depasit limitele impuse de catre medicina alopata si care a demonstrat prin metode stiintifice incontestabile caracterul dual, material si energetic, al celulei umane, al atomilor si moleculelor care ne compun. Aceste procese cuantice si electromagnetice joaca un rol determinant, hotarator, in structurarea si organizarea, mai bine spus autoorganizarea, materiei vii, adica, implicit, in autorepararea si autovindecarea celulei umane, in functie de nutrientii (combustibilii) oferiti spre functionare, adica de ceea ce punem în farfurie. Nu de foarte mult timp, lumea stiintifica a inceput sa ia in considerare conceptul de sinergie in nutritie. Acum exista studii si explicatii stiintifice  depre modul in care nutritia dicteaza in mod direct starea de sanatate sau boala a fiecarui om. Sanatatea fiecaruia dintre noi este foarte dependenta de substantele nutritive. Un program nutritional, daca este bun si nu se impune altfel, este mai eficient decat orice tratament. Ar fi bine ca ignorantii si retrograzii sa-si indrepte atentia catre nutrigenetica si nutrigenomica, pentru a intelege mai bine aceste procese. Un program nutrițional, cand este conceput printr-o abordare holistică și bună corelare cu cauzele patologice, poate elimina multe dintre afectiunile cu care se confrunta omenirea la ora actuala.
         Majoritatea pacientilor crede ca toti medicii stiu acelasi lucru in domeniul medicinei, ca toti sunt bine informati in privinta bolilor pe care le trateaza. Din pacate lucrurile se opresc la tratamentul medicamentos. Cea mai mare parte a medicilor nu stiu multe lucruri despre nutritie, in special in cazul anumitor boli. De exemplu, neurochirurgii si neurologii , in general, stiu foarte putin in privinta efectelor nutritiei asupra functionarii creierului sau a utilizarii acesteia in tratarea bolilor neurologice. Acelasi lucru este adevarat pentru cei mai multi specialisti din domeniul medical alopat, in special oncologi. In ciuda faptului ca se stie de multi ani ca anumite alimente si componente alimentare pot creste si accelera semnificativ dezvoltarea si raspandirea cancerelor, oncologii, din nestiinta, le permit adesea pacientilor sa consume aceste alimente, toate acestea cu concursul multor dieteticieni din spitale. Acestia nu par sa fie constienti de aceste relatii importante intre cancer si nutritie. Nutritia sustinuta de multi oncologi si dieteticieni oncologi este de zeci de ori mai periculoasa, in ceea ce priveste stimularea dezvoltarii cancerului, decat cancerul in sine. Este de-a dreptul inspaimantator sa vezi ceea ce le este sugerat pacientilor care sufera de cancer in privinta regimurilor alimentare.  Un program de nutritie bine conceput poate imbunatati starea de bine a pacientilor care sufera de cancer, reduce complicatiile si efectele secundare ale tratamentului conventional si chiar ii sporeste eficacitatea.
          In pofida progreselor fantastice facute in domeniul tratamentului nutritional al cancerului si a altor boli, marea majoritate a medicilor nu are aceste cunostinte. Ca urmare, nu doar ca le vor face rau pacientilor dandu-le sfaturi nutritionale care vor duce la accelerarea bolii, dar le vor refuza tratamentele nutritionale care pot face tratamentele conventionale mai sigure si mai eficiente.
          In trecut, in cazul persoanelor care aveau o dieta bogata in fructe si legume, oncologii au observat ca rata imbolnavirilor de cancer era mai mica.  Chiar daca aceste lucruri erau evidente, lumea medicala si oncologii isi doreau altceva, care sa nu fie la indemana tuturor si s-au orientat spre tratamentele farmaco-chimio-terapeutice si radiologice, intrucat aceste lucruri aveau mai multa ”stiinta” in spatele lor. Chiar dacă cei mai multi medici oncologi si de alte specialitati nu cunosc nimic din vasta literatura stiintifica nutritionala, ei continua sa descurajeze pacientii sa apeleze la tratamente nutritionale cu indicatia ca le-ar dauna, aspecte neconsemnate in studiile stiintifice efectuate si validate.
         Stiinta in orice domeniu (domeniul medical nu face exceptie) este reprezentata de totalitatea cunostintelor detinute de umanitate la nivel mondial si nu poate fi fractionata preferential, in functie de interese. Intrucat scopul trebuie sa fie unul de vindecare a bolnavilor si nu altul, este necesara punerea in comun a cuceririlor stiintifice din biologie si medicina alternativa cu cele din medicina alopata, deoarece creeaza terenul pentru obtinerea celor mai bune rezultate in implementarea unui tratament.



                                               Daca nu cunosti, nu inseamna ca nu exista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu