Bolile de nutriție, după cum le spune și numele, sunt oricare dintre bolile
legate de nutrienți și pot include deficiențe sau excese în dietă, obezitate,
tulburări de alimentație, boli cronice cum ar fi bolile cardiovasculare,
hipertensiunea, cancerul și diabetul zaharat. Bolile nutriționale includ, de
asemenea, anomalii de dezvoltare care pot fi prevenite prin dietă, tulburări
metabolice ereditare care răspund la tratamentul nutrițional, boli autoimune,
alergii și intoleranțe alimentare ș.a. Marele paradox, în cazul acestor
afecțiuni, este că deși sunt catalogate ca boli de nutriție, acestea sunt
tratate preponderent cu medicamente, planul nutrițional personalizat, lipsind cu desăvârșire.
Întrucât aceste boli sunt în strânsă conexiune cu starea de sănătate a
celulei iar celula pentru a fi sănătoasă are nevoie de oxigen și nutrienți, cei
vitali și nu cei pe care îi alegem noi preferențial, s-ar putea accepta în mod
tacit, că nu există niciun medicament
care să vindece o boală nutrițională, ci doar să ascundă evoluția bolii sub
aparențe înșelătoare, prin diminuarea simptomelor. Pentru a vindeca aceste boli se
impune cunoașterea mecanismelor care stau la baza declanșării acestor afecțiuni
și nu tratarea simptomelor generate de acestea. Datorită medicinei cuantice și bio-chimiei,
la ora actuală aceste mecanisme sunt cunoscute și nu ar trebui să mai existe
impedimente în vindecarea acestor boli.
Spre exemplu în tratarea cancerului o mare greșeală care se face este a considera aceste malignități drept
cauză și a crede că distrugerea lor duce la videcare. Aceste tumori maligne nu
sunt altceva decât niște efecte secundare ale dereglărilor apărute în
funcționarea celulelor normale. Orice tratament, în acest sens, care țintește
doar suprimarea celulelor maligne fără a interveni în blocarea mecanismelor
care determină transformarea celulelor sănătoase în celule maligne, este un
tratament inutil, urmat de recidive și de efecte adverse serioase cu urmări
binecunoscute.
Un alt exemplu
cu tratamente eronate, este cazul bolilor autoimune, care înregistrează o
creștere accentuată. Primul pas în dezvoltarea bolilor autoimune este expunerea
organismului la alimente și substanțe agresoare în paralel cu existența unei
diete deficitare în anumiți nutrienți. În mod eronat se crede că rolul sistemului imunitar este să protejeze organismul, doar de afecțiuni cauzate de bacterii, virusuri, paraziți sau celule dezvoltate anormal, și să atace doar în aceste cazuri. Ceea ce nu se știe, sau se știe prea puțin, este faptul că multele boli autoimune sunt declanșate în proporție covârșitoare, nu de paraziți, bacterii sau virusuri, ci de alimente. Bolile
autoimune nu se încadrează toate la aceleași simptome, epidemiologie sau patologie, dar au o origine
comună. Bolile autoimune nu se manifestă imediat la contactul cu aceste
alimente și substanțe, putând trece ani de zile, mai mulți sau mai puțini, până
la primele simptome, în funcție de cantitatea și frecvența cu care se aduc
aceste substanțe în organism și în funcție de nutrienții lipsă din dietă. Totul
este în regulă până când alegerile nutriționale ”sănătoase” reușesc să strice
anumite echilibre interne și să creeze mediul și puntea de pătrundere a
substanțelor agresoare în organism. Pătrunse în interiorul corpului uman, particulele din aceste alimente și
substanțele agresoare, interacționează cu diferite organe sau elemente
constitutive ale acestora, atașându-se de ele și generând efecte toxice,
carcinogenice, genetice și disfuncții reproductive. Aceste
interacțiuni-atașări, pot fi pe pancreas, creier, glande salivare sau
lacrimale, tiroidă, articulații, piele, trombocite, mielină etc. Inclusiv
ADN-ul poate fi ținta acestor substanțe agresoare. Odată stabilizate și atașate
de organisme, aceste substanțe vor fi detectate de sistemul imunitar care își
va face datoria și va declanșa atacul asupra acestor intruși, odată cu
distrugerea lor distrugând și celulele din țesutul organelor de care s-au
atașat. În ziua următoare acest proces va fi reluat și va continua pemanent,
întrucât, zi de zi, noi substanțe agresoare vor ajunge in organism și se vor
atașa de organele în cauză. Terapiile și tratamentele cu imunosupresoare și
corticosteroizi ameliorează simptomele acestor afecțiuni, inducând o oarecare stare
de bine, însă dozele vor crește mereu generând efecte adverse pe măsură iar în
momentul în care sunt întrerupte, se constată că boala a evoluat și este mult
mai agresivă, ca urmare creându-se un cerc vicios în care bolnavul va recurge
din nou la medicamente. Bineînțeles, este o abordare eronată, întrucât nu
sistemul imunitar este cauza acestor afecțiuni. Mai mult decât atât, un sistem
imunitar reprimat lasă organismul fără apărare și expus bacteriilor și
virușilor. Abordarea eficientă în vederea vindecării este mult diferită și ceea ce trebuie făcut în acestă direcție este stoparea expunerii la
substanțele agresoare simultan cu crearea condițiilor necesare decuplării punții care asigură transportul
acestor substanțe către organele țintă, altfel, orice scăpare, orice eroare
nutrițională, va reiniția atacul sistemului imunitar asupra propriului
organism.
De asemenea,
nici în alte boli nutriționale situația nu este diferită. Dacă un diabetic
renunță la medicație, va înregistra o creștere marcantă a valorilor glicemice,
ceea ce înseamnă că tratamentul făcut până la momentul respectiv a fost
destinat doar corecției glicemiei și nu înlăturării cauzei și vindecării. La
fel se întâmplă și în cazul hipertensiunii arteriale când renunțarea la
tratamentul medicamentos va duce la creșterea valorilor presiunii sanguine,
semn că nu s-a produs nicio schimbare în starea de sănatate.
Toate aceste
stări de fapt, nu pot fi schimbate dacă nu se intervine asupra mecanismelor
declanșatoare ale acestor boli. Din nutrigenomică se știe că alimentele
influențează în mod direct expresia genelor. Se știe de asemenea că expresia
genelor influențează în mod direct starea de sănătate sau de boală a unui om. In
concluzie, alimentele influențează în mod direct starea de sănătate sau de
boală și tocmai de aceea bolile nutriționale, precum diabetul, obezitatea,
bolile autoimune, cancerul etc, nu pot fi vindecate numai cu medicamente,
oricât de mult s-ar încerca.
Dacă nu cunoști, nu înseamnă că nu există
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu