Principalele
afecțiuni cardiovasculare care afectează lumea modernă sunt ateroscleroza și
hipertensiunea arterială, ambele fiind profund influențate de dietă la fel ca obezitatea. Ambele afecțiuni pot fi abordate nutrițional, dieta fiind
un amestec multi-component de nutrienți, care pot interacționa unul
cu celălalt. Mulți factori de risc alimentar contribuie la aceste boli în
diversele clase sociale și etnii. Acești factori de risc sunt adesea evidențiati
în rândul tinerilor, astfel încât măsurile preventive trebuie inițiate din tinerețe.
Patobiologia
bolilor cardiovasculare este complexă, dar are ca element principal declanșator
interacțiunea dintre genetică și mediul înconjurător sau, mai simplu spus,
reacția, răspunsul, genelor la nutrienții consumați. Dintre mecanismele de
mediu, puține sunt mai influente decât dieta.
Prevalența
factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea, obezitatea și dislipidemia sunt în
creștere rapidă și, așa cum este de așteptat, acestea sunt asociate cu
apariția infarctului miocardic. Odată produs, infarctul miocardic duce la
leziuni ale mușchiului inimii. Pacientul în cauză este supus unor intervenții
specifice, primele 48 de ore fiind decisive. Se fac analize pentru electroliți.
Până aici totul se știe, se cunoaște. Din păcate însă, în majoritatea
cazurilor, se insistă doar pe potasiu și sodiu. Ceea ce nu se monitorizează, și este de maximă
importanță, este magneziul, deficitar la marea majoritate, de multe ori acesta
putând avea rolul determinant în a supraviețui sau nu. Magneziul reduce efortul
de contracție și frecvența ritmului cardiac, scăzând necesarul de oxigen al
inimii și exercitând o acțiune antiischemică asupra mușchiului cardiac. Necesar
pentru reglarea funcției de pompă de sodiu și potasiu, pereții vaselor inimii
conțin de două ori mai mult magneziu decât orice alt țesut al organismului, de
aceea carența acestui mineral afectează în mod special și direct inima.
Știindu-se aceste aspecte, poate nu de către orice specialist, este de o importanță vitală ca magneziemia să fie făcută în cazul fiecărui pacient care a
suferit un infarct miocardic.
Un
alt nutrient de maximă importanță în recuperarea rapidă după un infarct
miocardic și despre care nu se știe aproape nimic, nici măcar cât despre magneziu, este D-riboza.
Importanța D-ribozei ca supliment nutrițional este că, deși corpurile noastre
produc D-riboză, acest proces este un proces foarte lent. Este probabil
factorul care limitează rata de recuperare pentru pacienții care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, fiind un nutrient cu
adevărat important de administrat din primele momente. De ce? Aici pătrundem
iarăși pe terenul biochimiei, respectiv direct la celulă și mai precis direct
la mitocondrie. Cererea mare de energie (ATP) de către țesuturile cardiace nu
poate fi satisfăcută suficient de rapid de către mitocondriile afectate,
compromise. Nemaiașteptând dupa procesul lent de producere internă a D-ribozei,
suplimentarea cu D-riboză, care este un precursor al ATP-ului, va restaura mai
rapid alimentarea cu ATP, acest aspect fiind de maximă importanță în
restabilirea eficienței energetice cardiace.
În
concluzie, pentru a avea șanse maxime de recuperare, celor care au suferit un infarct
miocardic sau un accident vascular cerebral, pe lîngă tratamentul clasic, ar fi
bine, fiind de maximă importanță, după cum spun studiile, mai ales în primele zile, să li se asigure suplimente nutriționale precum magneziu și D-riboză. Întrebați specialistul, despre aceste lucruri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu